Kuchnia

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Pleśniak

Składniki na ciasto:
5 żółtek
3 szk.mąki
1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szk.cukru
szczypta soli

Składniki na pianę:
5 białek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1szk.cukru

Dodatkowo:
dżem np.z czarnej porzeczki
orzechy włoskie,rodzynki

Na stolnicę wysypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier. Żółtka oddzielić od białek (białka wstawić do lodówki ponieważ będą nam potrzebne do piany) i dołożyć do składników na stolnicy. Dodać margarynę i zagnieść ciasto. Gdy będzie wyrobione podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao. Dwie części (jedna biała i jedna z kakao) włożyć do lodówki, a trzecią część (białą) wałkuje się i wkłada do przygotowanej formy. Ja białą część podpiekam na złoty kolor, wyciągam z piekarnika, smaruję dżemem z czarnej porzeczki. Na tarce o grubych oczkach trę ciasto z kakao na dżem i znowu podpiekam w piekarniku. Przygotowuję pianę z białek (5 białek+2 łyżki mąki ziemniaczanej+1szk.cukru, ubić razem na pianę) i polewam nią brązowe ciasto. Na pianę wrzucam rozdrobnione orzechy i rodzynki i trę białe ciasto wyjęte z lodówki. Wkładam znowu do piekarnika i po paru minutach jest gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation