Kuchnia

Przepisy

Bułeczki pizza

Składniki na 9 dużych bułek:

Ciasto:

1 szklanka ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
1/3 szklanki oleju
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 jajko
3,5 szklanki mąki pszennej

Nadzienie:

100 g sera żółtego
100 g szynki
duszone pieczarki
sos pomidorowy
przyprawa do pizzy

Dodatkowo:

jajko do posmarowania bułeczek




Ciasto: Z drożdży, cukru, soli, szklanki mąki i ciepłej wody robię zaczyn. Odstawiam miskę z rozczynem na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto. Powinno odchodzić od dłoni i miski. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Nadzienie: Szynkę kroję w kostkę, ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 9 części, z każdej formuję kulkę, rozpłaszczam i nakładam na środek nadzienie (pokrojoną szynkę, starty ser, duszone pieczarki, łyżeczkę sosu pomidorowego i szczyptę przyprawy do pizzy). Zlepiam końce ciasta tworząc sakiewkę, a potem formuję bułeczkę.
Bułki układam łączeniem do dołu obok siebie na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję przyprawą do pizzy i/lub ziarnami sezamu. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200*C i piekę ok. 25 minut aż do zrumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation