Kuchnia

kulinarne inspiracje

» Oryginalne Włoskie Tiramisu z Bitą Śmietaną – przepis
SKŁADNIKI NA TIRAMISU:

ILOŚĆ: blaszka 20×25 cm

4 żółtka, duże
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki likieru Kahlua lub Amaretto
250 g serka Mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30 %
2 paczki biszkoptów podłużnych ( po 400 g )
2 szklanki mocnej kawy
szczypta soli

SKŁADNIKI NA WIERZCH:

3/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wrzącej wody
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao

Żółtka przekładamy do żaroodpornej miski razem z cukrem, likierem i solą. Ustawiamy nad garnuszkiem z niewielką ilością lekko gotującej się wody. Przez ok. 6-10 min podgrzewamy ( nie wolno dopuścić do wrzenia ) cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masa powinna być tak gęsta, że po przemieszaniu powinny zostać przez jakiś czas ślady. Po zgęstnieniu zostawiamy do wystudzenia. Serek Mascarpone oraz kremówkę miksujemy, aż masa będzie sztywna. Łączymy delikatnie z masą żółtkową.

Biszkopty ( po jednym ) na chwilę zatapiamy w chłodnej kawie, układamy w blaszce o wym. 20×25 cm. Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę masy. Ponownie biszkopty chwilę zanurzamy w kawie i układamy na kremie. Na koniec ponownie warstwa biszkoptów. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzącej wody. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz ostudzoną żelatynę. Sztywną masę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką o śr. około 2 cm. Wykonujemy niewielkie kleksy, na koniec oprószamy kakao. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc. Wierzch można dowolnie udekorować, niekoniecznie musicie używać rękawa i tylki cukierniczej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation