Kuchnia

GRILL

Szaszłyki z wątróbek

60 dag wątróbek drobiowych
- 10 dag wędzonego boczku w plasterkach
- po 1/2 strąka czerwonej i zielonej papryki
- duża czerwona cebula
- 20 dag różyczek brokułu
- 5-6 łyżek oliwy
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki winiaku
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- łyżeczka tymianku
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wątróbki umyć, pokroić na połówki, posypać pokruszonymi liśćmi laurowymi i tymiankiem. Dodać rozgnieciony czosnek, sok z cytryny, sos sojowy, winiak oraz oliwę. Marynować 2-3 godziny.

Papryki umyć, pokroić w paski, a następnie na kwadraty. Plasterki boczku przekroić wzdłuż na połówki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.

Wątróbki wyjąć z marynaty, oprószyć solą i pieprzem. Ciasno zawinąć w paski boczku.

Na patyczki nabijać wątróbki w boczku, kawałki papryki i cebuli oraz umyte i zblanszowane różyczki brokułu. Skropić marynatą, ułożyć na rozgrzanym grillu.

Opiekać 15-20 min, często obracając i smarując marynatą.

Warto wiedzieć: Do przyrządzenia szaszłyków można użyć również wątróbki cielęcej lub wieprzowej. Należy pokroić ją w niewielkie kawałki i piec tak długo, aż po nakłuciu widelcem zacznie ze środka wypływać przezroczysty sos. Wtedy od razu podawać. Dłuższe pieczenie sprawi, że wątróbka będzie sucha i niesmaczna
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation