Kuchnia

Obiad

Kluski drożdżowe z truskawkami i mascarpone

Składniki

500 g mąki
opakowanie suchych drożdży
125 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka startej skórki z cytryny
szczypta soli
jajko (rozmiar M)
200 ml ciepłego mleka
100 g stopionego, schłodzonego masła
500 g truskawek
150 g budyniu waniliowego
150 g serka mascarpone
łyżka cukru pudru
łyżka likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier, Cointreau)
50 g masła
żółtko
łyżeczka mleka

Wymieszać w misce mąkę z drożdżami. Dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, sól, jajko, mleko i masło. Wyrobić całość na gładkie ciasto. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.

Truskawki umyć, wysuszyć i wyczyścić.

Wymieszać budyń waniliowy z serkiem mascarpone.

Ciasto wyrobić na posypanej mąką stolnicy, uformować rulon i podzielić na 15 kawałków. Formować małe kluski, trochę spłaszczyć. Wydrążyć dziurkę w środku, wyłożyć truskawkami. Na truskawkach ułożyć odrobinę masy budyniowej, połączyć brzegi i formować małe kuleczki.

Masło rozpuścić, posmarować nim formę do zapiekania. Kuleczki układać niezbyt blisko siebie. Wymieszać żółtko z mlekiem i skropić nim ciasto.

Piec 20-30 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (piekarnik gazowy: pozycja 2-3, piekarnik z nawiewem: 180°C).

Pozostałe truskawki rozgnieść, do sosu dodać cukier puder i likier.

Ciasto wyjąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło z sosem truskawkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation