Kuchnia

Obiad

zUPA PIETRUSZKOWO GRUSZKOWA

SKŁADNIKI

4 PORCJE
600 g korzenia pietruszki
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy extra vergine
1 dojrzała gruszka MAŁA
1/3 łyżeczki cynamonu
około 1 litr wywaru (bulionu) jarzynowego
250 ml mleka
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej świeżo zmielonego czarnego)
1 łyżka soku z cytryny

DO PODANIA:

tarty ser grana padano lub parmezan
bazylia
oliwa extra vergine
płatki chili

PRZYGOTOWANIE

Pietruszkę obrać i pokroić na 1/2 cm kostkę. Wrzucić do garnka razem z roztopionym masłem i oliwą, posolić i obsmażać na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i dodać do garnka z pietruszką. Dodać cynamon i smażyć przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i /lub pieprzem cayenne, wlać 1 litr bulionu i zagotować. Gotować przez 10 minut lub do miękkości warzyw. Wlać mleko i znów zagotować. Zmiksować na krem, doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą. W razie konieczności zupę rozcieńczać większą ilością gorącego bulionu.
Podawać gorącą z tartym serem grana padano lub parmezanem, bazylią, oliwą extra vergine i płatkami chili.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation