Kuchnia

Obiad

SKŁADNIKI

4 PORCJE
500 g polędwicy wołowej
sól, świeżo mielony pieprz
8 zielonych szparagów
SOS BÉARNAISE:
80 ml białego wina
2 łyżki octu winnego
1/2 cebulki szalotki
5 ziaren czarnego pieprzu
garść świeżego estragonu
łyżeczka suszonego estragonu
50 g masła
2 żółtka (ciepłe, nie z lodówki)
1/2 łyżki soku z cytryny
duża szczypta soli
PRZYGOTOWANIE

Sos béarnaise: wino, ocet, pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, ziarna pieprzu, łodygi estragonu (bez liści, liście zachować) i suszony estragon włożyć do garnka i podgrzewać ok. 8 minut aż płyn zredukuje się do około 4 łyżek wywaru. Wywar odcedzić na sitku. Masło roztopić i podgrzać (ma być gorące), usunąć powstałą pianę z powierzchni. Ogrzane w temp. pokojowej żółtka ubić na pianę z dodatkiem soku z cytryny i soli. Wciąż ubijając, stopniowo dodawać gorące masło i na koniec odcedzony wywar. Wymieszać z listkami świeżego estragonu.
Steki: mięso wcześniej pokroić, ocieplić, pokroić na 3 cm plastry. Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury i włączyć funkcję grilla*. Steki wyłożyć na kratkę i umieścić na górnej półce piekarnika (pod samym grillem, uwaga - poniżej warto włożyć blachę, na którą będzie ściekać tłuszcz). Piec po ok. 4 minuty z każdej strony. Po wyjęciu z pieca steki luźno przykryć folią aluminiową na około 5 minut.
Szparagi opłukać w zlewie pod bieżącą wodą, odłamać grube jasne końce łodyg (nie będą potrzebne). Ładne zielone łodygi ugotować w koszyczku na parze (jeśli nie mamy koszyczka lub naczynia do gotowania na parze możemy użyć sitka - włożyć szparagi do sitka główkami do góry, zawiesić sitko na brzegu garnka z wodą (wystarczy wypełnić go wodą do 1/3), przykryć pokrywką i gotować przez około 5 minut licząc od czasu zagotowania wody.
*Jeśli nie mamy piekarnika z funkcją grilla steki możemy usmażyć na patelni (najlepiej grillowej) po ok. 4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia na patelnię wkładamy łyżkę masła i mięso obtaczamy w rozpuszczonym maśle. Po zdjęciu z patelni steki przykrywamy folią aluminiową na 5 minut.
WSKAZÓWKI

Poza sezonem na szparagi można używać brokułów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation