Kuchnia

Jajka i omlety

Jajecznica na maśle z wędzonym łososiem i szczypiorkiem
Składniki dla 2 osób:

• 4 jajka
• 2 łyżki masła
• 80 g wędzonego łososia, pokrojonego w 1,5 cm paski
• 2 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

• 1 lub 2 bułeczki, w zależności od apetytu, opieczonych w tosterze i posmarowanych masłem







Przygotowanie:
Jajka wbić do miseczki. Bułeczki przekroić na pół, opiec w tosterze i po ostygnięciu posmarować masłem. Rozgrzać patelnię na małą moc i rozpuścić na niej 2 łyżki masła, dodać jajka i oprószyć delikatnie solą (łosoś wędzony może być dość słony). Smażyć na małym ogniu, przez niecałą minutę, delikatnie przesuwając jajka drewnianą łyżką, tak aby delikatnie się ścięły, ale nadal pozostały wilgotne i w większych kawałkach.
Jak tylko białka będą już prawie całkiem ścięte, dodać łososia i szczypiorek, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Delikatnie wymieszać, zdjąć z patelni i rozłożyć po równo na każdej połówce bułeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation