Kuchnia

Jajka i omlety

Omlet ziołowy z pomidorem, rzodkiewka i sałatą

Składniki:



4 jajka
1 łyżka świeżego tymianku
1 łyżka świeżego oregano
sól
pieprz
1 łyżka masła klarowanego
2 pomidory pokrojone w ósemki
kilka porwanych liści sałaty lodowej
garść rukoli
4 rzodkiewki pokrojone w talarki


na dressing:

3 łyżki jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku roztarty z solą
pieprz

Sposób wykonania:

w małej miseczce łączymy jogurt z czosnkiem i pieprzem, odstawiamy,
do miski wrzucamy pomidory, sałaty i rzodkiewkę,
do miseczki wbijamy jajka, dodajemy sól oraz pieprz i roztrzepujemy,
do jajek wrzucamy zioła i mieszamy,
na małym ogniu rozgrzewamy patelnię ( może być do naleśników), roztapiamy połowę masła, następnie wlewamy połowę masy jajecznej i rozprowadzamy tak aby pokryła dno patelni, całość podgrzewamy pod przykryciem aż masa się zetnie,
gotowy omlet przekładamy na talerz i smażymy następny,
warzywa łączymy z dressingiem, układamy na omletach i składamy je na pół.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation