Kuchnia

Jajka i omlety

Puchaty omlet z 3 serami

5 jajek
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
około 10 dag różnych serów - pleśniowego typu rokpol, fety, brie, szopskiego
1 łyżka masła
szczypta soli


Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Sery pokrój na kostkę o boku około 1 cm.
Jajka wbij do miseczki, dodaj śmietanę i sól (jeśli użyjesz słonych serów, nie dodawaj jej dużo). Ubij trzepaczką na jednolitą masę.
Na patelni (najlepiej takiej, której można używać w piekarniku) rozpuść masło. Wlej masę jajeczną i smaż na średnim ogniu, co kilkanaście sekund podważając brzegi, tak by nie ścięta masa spływała pod spód usmażonej.
Kiedy omlet w środku będzie lekko galaretowany, rozrzuć na nim sery i wstaw patelnię do piekarnika (jeśli nie masz patelni, którą całą można używać w piekarniku, wstaw tylko jej część, tak, by rączka wystawała na zewnątrz - będziesz wtedy zapiekać danie nieco dłużej).
Zapiekaj, aż masa się zetnie, a niektóre sery nieco trochę rozpuszczą.
Podawaj gorący, posypany szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation