Kuchnia

Jajka i omlety

Jajka po aleksandryjsku
2 jajko(a)
1 pomidor(y)
4 marchewki
1 cebula(e) dymka(i)
2 szczypta(y) pietruszka(i)
10 g masło
1 szczypta(y) sól
1 szczypta(y) pieprz
Obierz marchewki, przekrój je na 3 i gotuj 20 minut w osolonej wodzie.
Zmiksuj z 5 g masła.
W czasie gdy marchewki się gotują, jajka gotuj 10 min we wrzącej wodzie, a następnie obierz pod zimną wodą.
Cebulę obierz i pokrój w drobne piórka.
Pomidora umyj i zetrzyj.
Posiekaj pietruszkę.
Resztę masła rozpuść na patelni i podsmaż cebulę.
Dodaj pomidora, pietruszkę, dopraw solą, pieprzem i smaż do rozpadnięcia często mieszając.
Dodaj jajka na twardo, obtocz je w sosie przez 5 min.
Wyjmij i przekrój na 2.
Sos wylej na talerz, a na wierzchu połóż jajka.
Jajka po aleksandryjsku podawaj z purée z marchewek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation