Kuchnia

jajka - rozne wersje

JAJA ZAPIEKANE PO FRANCUSKU

Składniki

12 jajek klasy."M"
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 pęczek szczypiorku
15 dag szynki
10 dag sera żółtego
sól.pieprz do smaku
forma do muffin /12 dołków/

Od wielu lat robię je na śniadanie wielkanocne.Domownicy się ich wprost domagają
Etapy przygotowania

1.Szynke pokrój w drobną kostkę,szczypiorek drobno posiekaj a ser żółty zetrzyj an tarce o duzych oczkach.
2.Gotowe ciasto francuskie podziel na 12 kawałków /3 rzędy i 4 kolumny/ i wyłuż do natłuszczonych dołków i ich boki podnieś lekko do góry.
3.Do środka wsyp szynkę i troche szcypiorku.
4.Do każdeho wbij jajko oprósz sola i pieprzem i posyp startym serem żółtym.
5.Wstaw do nagrzanego piekarnika do tem.200 stopni i zapiekaj 25 minut.
6.Po upieczeniu posyp jeszcze wierzch resztą szczypiorku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation