Kuchnia

mięsa

Kotlety z soczewicy
Składniki:
• 2 szklanki płatków owsianych
• 1 szklanka soczewicy zielonej
• 2 sztuki cebuli
• 2 łyżki stołowe kiełków pszenicy
• bułka tarta
• olej
Sposób wykonania:
Płatki owsiane zalać wodą i odstawić do napęcznienia, czyli na 15 minut. Namoczyć soczewicę, po napęcznieniu odcedzić i ugotować do miękkości. Pokrojoną drobno cebulę zeszklić na oleju. Ugotowaną soczewicę rozdrobnić widelcem, lub jeśli ktoś dysponuje techniką - przemielić. Napęczniałe płatki odcedzić, dodać soczewicę, cebulę i posiekane kiełki. Dodawać bułkę tartą do uzyskania zwartej masy. Rozgrzać olej, formować kotlety, można je przed smażeniem obtoczyć w bułce tartej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation