Kuchnia

mięsa

Ryż w pikantym sosie orientalnym

Składniki:

3/4 szklanki ryżu
mięso z indyka lub z łopatki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 małej czerwonej papryki
3 pomidory
1 papryczka chili
liść lubczyku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego
przyprawy: sól, pieprz, garam masala, majeranek, kebab gyros, liść laurowy
natka selera

Przygotowanie:

Ryż gotujemy na sypko. Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek z odrobiną soli. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i doprawiamy przyprawami. Gdy mięso jest podsmażone dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i papryczkę chili. Całość dusimy, aż pomidory się rozpadną. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy i liść lubczyku. Wszystko ponownie dusimy, aż mięso zmięknie. Gotowy sos podajemy z ryżem i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation