Kuchnia

mięsa

Zapiekanka gołąbkowa

Ciekawa wariacja na temat klasycznych gołąbków.

Pyszna, smaczna, syta, szybsza w przygotowaniu niż uwielbiane przez większość gołąbki - zapiekanka gołąbkowa.

Składniki:
0.75 główki białek kapusty
1kg mięsa mielonego ( u mnie 500g z szynki i 500g z łopatki)
500g pieczarek
100ml przecieru pomidorowego z kartonu
500ml rosołu
2 woreczki ryżu
2 cebule
szczypior
sól, pieprz, czosnek, papryka, majeranek
1- 2 łyżki mąki
1 łyżeczka masła

Kapustę poszatkować, podgotować w osolonej wodzie ok. 5 minut.
1 cebulę posiekać, ryż podgotować w osolonej wodzie ok 7 minut.
Cebulę i ryż wymieszać z mięsem.
Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i majerankiem.
Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty.
Na przemian nakładać warstwy, podgotowanej kapusty i mięsa.
Warstwy mięsa polewać przecierem pomidorowym.
Zapiekankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200C.
Całość piec ok 1.5 godziny.
Po ok. 15 minutach zapiekankę podlać rosołem.
Kilkanaście minut przed końcem zapiekania z zapiekanki zlać rosół.
Na bazie tego rosołu zrobić sos pieczarkowy.
Na łyżce masła podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki.
Zalać rosołem, dusić kilka minut.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
Całość zagęścić mąką.
Dodać posiekany szczypior.
Powstałym sosem zalać zapiekankę.
Całość zapiekać jeszcze kilka minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation