Kuchnia

kulinarne inspiracje

Pasztet z cukinii - przepis Olgi Smile

Składniki:

• 3 cukinie o łącznej wadze około 1 kg
• 500-600 g ziemniaków
• 1,5 – 2 szklanki płatków ryżowych (ja miałam pełnoziarniste)
• 5 ząbków czosnku
• 3 cebule
• pęczek koperku lub dwa jeśli są małe
• só...
• czarny pieprz
• oliwa


Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieram (lub nie) i gotuję do miękkości. Zimne przepuszczam przez prasę.
2. Cebule obieram, kroje w kostkę i podsmażam na kilku łyżkach oleju.
3. Czosnek przepuszczam przez praskę.
4. Cukinie myję, osuszam ręcznikiem i ścieram na tarce o grubych oczkach.
5. W dużej misce łączę cukinie, ziemniaki, podsmażoną cebulę, płatki ryżowe, rozdrobniony czosnek, z poszatkowanym koperkiem, solą i pieprzem.
6. Masę przekładam do wyłożonej papierem formy i piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 60-70 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation