Kuchnia

smakowite

Sodziaki

Przepis:

Składniki:
400 ml zsiadłego mleka, maślanki ewentualnie kefiru (wg mnie najlepsze ze zsiadłym mlekiem)
2 jaja
1 łyżeczka sody (z małą górką)
2 pełne szklanki mąki pszennej
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
dodatkowo:
ulubione owoce pokrojone na mniejsze cząstki
cukier puder do posypania


Treść przepisu:
Czas przygotowania: 10 minut
Czas przyrządzenia: 10 minut

Zsiadłe mleko miksujemy krótko z jajami, następnie wsypujemy mąkę, sodę, cukier z wanilią i sól, miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto ma być gęste.
Jeśli robimy je np z jabłkami, obieramy je i kroimy na plasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy porcje ciasta z 1 łyżki, na wierzch układamy owoce, smażymy na złoto z obu stron.


Potem osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem lub zjadamy na przykład z dodatkiem konfitury.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation