Kuchnia
smakowite
Buraczkowe risotto z dodatkiem pesto i stekiem z tuńczyka
Składniki:
- 3 ugotowane średniej wielkości buraki,
- 1 szklanka białego wytrawnego wina,
- ok. 1,5-2 szklanki ryżu do risotto,
- 1,5-2 l bulionu warzywnego/mięsnego,
- 2-4 steki z tuńczyka (użyłam mrożonych z Biedronki),
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1-2 łyżki masła,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz.
Pesto:
- 1 bazylia (świeża "1 doniczka"),
- 1 ząbek czosnku,
- odrobina soli,
- ok. 2 łyżki oliwy z oliwek.
Bulion przygotowałam poprzedniego dnia: 1 włoszczyzna pokrojona na kostkę, kilka listków laurowych oraz ziarenek ziela angielskiego. Możemy pójść na łatwiznę wrzucić kostkę rosołową + suszone warzywa.
Steki z tuńczyka rozmrażamy (zrobiłam to wcześniej). Polewamy odrobiną oliwy z oliwek, solimy, pieprzymy, odkładamy na 20 min. Następnie na rozgrzanej patelni (na oliwę z oliwek/olej) kładziemy rybę, smażymy ok. 2-3 min. z każdej strony, do zarumienienia.
Ugotowane buraki (zrobiłam to poprzedniego dnia, aby nie tracić czasu) trzemy na grubej tarce. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię typu wok (na masło lub olej/oliwę z oliwek). Chwilę smażymy, aby tylko zeszklić ją (nie rumienimy). Następnie dodajemy odrobinę soli. Wsypujemy ryż do risotto. Zalewamy 1 szklanką białego wytrawnego wina. Smażymy na średnim ogniu, aż całe wino wyparuje. Dodajemy starte buraczki, dusimy chwilę, dolewając po 1 chochli bulionu. Zmniejszamy gaz, mieszamy co jakiś czas, aby nie przypalić naszego risotto. Gdy bulion wchłonie całą wodę, czynności powtarzamy: zalewamy 1 chochlą bulionu, mieszamy i czekamy do wchłonięcia (powtarzamy z 5 razy). Po ok. 30 min. risotto będzie gotowe. Próbujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyłączamy ogień, następnie dodajemy 1-2 łyżki masła, mieszamy. Risotto wkładamy do małej miseczki przykrywamy ją (odwróconym) dużym talerzem obiadowym. Odwracamy talerz wraz z miseczką, klepiemy miseczkę. Nasze risotto ładnie formułuje się w górkę. Pesto nakładamy łyżeczką dookoła talerza. Na górę kładziemy stek z tuńczyka. Jemy w taki sposób, iż na widelcem nabieramy risotto maczając w pesto. Połączenie smaków...nieziemskie :)
Pesto
Listki bazylii wkładamy do blendera/moździerza. 1 ząbek czosnku wyciskamy, dodajemy do bazylii, odrobinę solimy. Następnie polewamy wszystko oliwą z oliwek, blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
MA==