Kuchnia

Muffinki, babeczki

Składniki na kruche ciasto (na 12 babeczek i dekorację-gwiazdki):

250 g mąki pszennej
150 g masła
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka
szczypta soli

Składniki na krem czekoladowy z toffi:

200 gram mlecznej czekolady
3 żółtka
40 gram cukru
1 i ½ łyżeczki żelatyny
150 ml zimnej śmietanki kremowej 36%
małe kawałeczki toffi (posypka)

Będą nam również potrzebne:

forma do mufinek na 12 sztuk (lub 12 foremek do babeczek)
mała foremka do ciasteczek/ciastoliny w kształcie gwiazdki
nieduża forma do pieczenia oraz folia/papier do pieczenia (do pieczenia gwiazdek)
folia spożywcza
wałek do ciasta
rękaw cukierniczy z dekoracyjną końcówką
mikser

Wykonanie babeczek :

Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, sól oraz cukier puder i wbijamy jajko. Mieszamy i łączymy składniki na gładką masę (rękoma). W następnej kolejności wlewamy mleko i delikatnie łączymy z ciastem. Formujemy kulę, która następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C. Na blacie rozkładamy duży kawałek folii (można delikatnie oprószyć go mąką) i nakładamy na nią ciasto, które przykrywamy drugim równej wielkości kawałkiem folii. Rozwałkowujemy placek na grubość ok 4 mm (dzięki użyciu folii ciasto nie będzie przywierało do wałka). Następnie wycinamy 12 kółek większych niż średnica foremek na mufinki. Pozostałą część ciasta delikatnie zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki (później wykonamy z niego dekoracyjne gwiazdki). Powstałe kółka przekładamy do formy (można zagłębienia w formie wysmarować delikatnie masłem, jednak moje babeczki ładnie odchodziły od foremek bez użycia tłuszczu) i wylepiamy nimi foremki (bokiem noża lub palcami można wyrównać kontury babeczek). Następnie nakłuwamy widelcem spody ciastek. Pieczemy przez około 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy babeczki pozostawiając je w formie. Po całkowitym ostudzeniu babeczek wyjmujemy je delikatnie na talerz.

Przygotowanie kremu:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostudzenia. Żółtka (muszą być ogrzane do temperatury pokojowej lub lekko ciepłe) ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy roztopioną i ostudzoną czekoladę i bardzo delikatnie mieszamy całość.
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i pozostawiamy do ostudzenia (powinna być lekko ciepła). Następnie dodajemy lekko ciepłą żelatynę do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy. W następnej kolejności ubijamy śmietankę kremówkę na sztywną pianę i łączymy z masą bardzo delikatnie mieszając całość. Wstawiamy masę do lodówki na około 2 godziny aby krem nieco zastygł.

Przygotowanie dekoracyjnych gwiazdek:

W miedzy czasie wyjmujemy pozostałe ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je (również wkładamy ciasto miedzy dwa kawałki folii) na cienki placek grubości ok 4 mm. Z powstałego placka wykrawamy foremkami ok 20 małych gwiazdeczek (po 1 na babeczkę a reszta do dekoracji patery czy talerzyków). Układamy je na wyłożonej folią do pieczenia formie i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok 10 – 15 minut, do momentu, aż lekko się zrumienią. Po upieczeniu pozostawiamy gwiazdeczki w formie do ostygnięcia.
Krem wyjmujemy z lodówki i przekładamy do rękawa cukierniczego. Następnie napełniamy kremem babeczki. Dodatkowo dekorujemy babeczki gwiazdeczkami i posypujemy je posypką toffi. Wstawiamy deser do lodówki na około 2 godziny do zastygnięcia.

Przepyszny deser jest już gotowy:)
Zapraszam na prawdziwa ucztę:)
Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation