Kuchnia

Muffinki, babeczki

Babeczki z dżemem truskawkowym, nadziane konfiturą

Na babeczki:
(12-15 sztuk)

1,5 szklanki mąki pszennej (240g)
0,75 szklanki drobnego cukru (160 g), w tym 2 łyżki cukru z wanilią
120 g miękkiego masła
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody spożywczej

Masło, mleko, śmietanka i jajka powinny mieć temperaturę pokojową - wyjmujemy je z lodówki przynajmniej 2 godziny przed planowanym pieczeniem.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Formę do muffinów wykładamy papilotkami.

W dużej misce mieszamy suche składniki, dodajemy śmietanę, rozkłócone jajka, mleko, pokrojone na kawałki masło. Całość miksujemy, ale tylko do powstania jednolitej masy (jest to bardzo ważne). Jeśli używamy miksera ręcznego, obracamy go tylko w jednym kierunku (np. zgodnie z ruchem wskazówek zegara). Masą napełniamy zagłębienia w formie do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy przez 20 minut w temperaturze 160 stopni, pozostawiamy w otwartym piekarniku do lekkiego ostudzenia po czym wyjmujemy na blat.

Krem truskawkowy:

na puree:

6-8 dużych truskawek
2 łyżki cukru

krem:

250g serka mascarpone
250 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
truskawki z puree

Truskawki rozgniatamy widelcem, zasypujemy cukrem. Zostawiamy do momentu, gdy puszczą sok (kilka godzin lub całą noc w lodówce). Sok zlewamy (można użyć np. do przygotowania szklanki lemoniady), a truskawki jeszcze raz rozgniatamy na jak najmniejsze kawałki.

Serek mascarpone i śmietanę umieszczamy w misie miksera (składniki powinny być dobrze schłodzone, min. 12 godzin), zaczynamy ubijanie od wolnych obrotów, stopniowo je zwiększając. Gdy krem jest już gęsty dodajemy cukier puder i truskawki, wszystko jeszcze przez chwilę ubijamy. Krem powinien być puszysty, sztywny (o konsystencji kupnego majonezu) - należy dobrze uchwycić moment, gdyż zbyt długo ubijany krem śmietanowy może zamienić się w masło ;-)

Przed udekorowaniem babeczek krem umieszczamy w lodówce na 1-2 godziny, by nieco się schłodził.

Do nadziania babeczek:

15 łyżeczek konfitury z truskawek lub dżemu (gotowej lub przygotowanej tak jak w przepisie na lody z sosem truskawkowym)

Jeśli babeczki nie są płaskie, nieco ścinamy ich czubki. Ostrym nożem na środku każdej babeczki wykrawamy otwór w kształcie stożka o średnicy około 1,5 cm. W otworze umieszczamy łyżeczkę konfitury. Za pomocą szprycy lub worka cukierniczego dekorujemy babeczki kremem (używam końcówki Wilton 1M). Gotowe babeczki przechowujemy w lodówce, wyjmujemy tuż przed podaniem. Przechowujemy w lodówce max. 3-4 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation