DIY - zrób to sam

wypieki

Sernik na zimno z czarną porzeczkąernik na zimno z czarną porzeczką

Składniki:

250g czarnych porzeczek
odrobina wody (tyle, żeby dało się zmiksować porzeczki)
opcjonalnie 2-3 łyżki cukru
3 serki homogenizowane waniliowe po 150g
3 kubki śmietany 30% (po 200g)
1 galaretka cytrynowa
kilka podłużnych biszkoptów
wrzątek do galaretki

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklanki wrzątku, odstawiam do przestudzenia. Porzeczki z dodatkiem cukru i wody miksuję w blenderze. Ubijam śmietanę kremówkę, a gdy będzie już ubita, dodaję serek i jeszcze miksuję. Do tego dodaję zimną galaretkę, która jeszcze nie, tężeje i szybko mieszam. W tortownicy dużej układam biszkopty, wylewam połowę masy śmietanowej, a do drugiej połowy dodaję porzeczki i mieszam łyżką. Wylewam na wierzch i wstawiam do lodówki do stężenia. Można między wylaniem dwóch warstw na chwilę wstawić pierwszą do lodówki, żeby odrobinę stężała, ale jeśli wylewa się drugą część masy delikatnie, to powinno się udać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation