DIY - zrób to sam

wypieki

150 g masła (w temp. pokojowej)
200 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
3 jajka (temp. pokojowej)
150 g cukru
opakowanie (16 g) cukru waniliowego
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
cukier puder do posypania


Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Miękkie masło zmiksować na puszystą masę, cały czas miksując dodać cukry. Następnie miksując dodawać żółtka, przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórkę otartą z cytryny. Na koniec bardzo delikatnie wmieszać do masy pianę z białek.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy.
Piec w temperaturze 160 st. przez około 1 h.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation