DIY - zrób to sam

wypieki

rogaliki półfrancuskie z marmoladą - Przepis na Przepis na rogaliki półfrancuskie z marmoladą - MojeSkładniki

pół kg mąki
4 łyżki cukru
200 ml letniego mleka
2 dag drożdży
półtorej kostki margaryny (połowę stopić i przestudzić)
jajko
Polewa
czekolada deserowa
cukier puder
woda
olejek waniliowy
Przygotowanie

Ciasto: mąkę przesiać, dodać płynną margarynę, drożdże, cukier, mleko oraz jajko. Zagnieść ciasto, rozwałkować na 2 placki.
Jeden posmarować resztą margaryny, przykryć drugim. Rozwałkować, złożyć na 3. Wałkowanie i składanie powtórzyć dwukrotnie. Schłodzić 30 minut. Ciasto podzielić na 3-4 części, rozwałkować na cienkie, prostokątne placki. Wykrawać równoramienne trójkąty. Na środek kłaść porcje marmolady. Wierzch posmarować roztrzepanym jakiem. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopni, aż zrobią się rumiane. Ozdobić lukrem z cukru pudru utartego z łyżką wrzącej wody i odrobiną olejku waniliowego, oraz stopioną czekoladą. Na końcu posypać orzechami.Gotowanie.pl

Komentarze

Temperatura 180, nie 200!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation