DIY - zrób to sam

wypieki

Sernik - puszysty, łatwy, szybki - przepis - PrzyslijPrzepis.plSernik - puszysty, łatwy, szybki - jak zrobić?

Składniki:

Sernik:
150g herbatników
1 kg sera z wiaderka
2 budynie waniliowe bez cukru
8 jajek L
3/4 szklanki cukru

Polewa:
125 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
4 łyżki mleka
kolorowa posypka

Udostępnij ten przep
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy budyń w proszku nadal miksując. Następnie dodajemy ser, łyżka po łyżce.
2. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białka. Białka przekładamy do masy serowej i mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.
3. Blaszkę o wymiarach około 35x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki a na nie wylewamy masę serową.
4. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy zamknięte drzwiczki i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 15 minut. Następnie uchylamy drzwiczki, zostawiamy sernik na kolejne 15 minut. Następnie studzimy na blacie.
5. Przygotowujemy polewę: masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier puder. Kiedy cukier się rozpuści wlewamy mleko, dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia, dodajemy kakao, mieszamy do połączenia składników. Polewę wylewamy do razu na wystudzone ciasto, dekorujemy posypką. Chłodzimy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation