Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Bez okruszka – przepisy bezglutenowe » Potrawka z kurczaka

1 podwójna pierś z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
mały kawałek selera
4 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki masła
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżeczka estragonu
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
180 g ryżu basmati
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Potrawka z kurczaka bezglutenowa z ryżem basmati i estragonem
Drukuj
PRZEPIS NA 2 DUŻE PORCJE
znak produktów bezglutenowych Bezglutenowy
ZAWIERA:
nabiał
Nabiał

1. Mięso umyj, włóż do garnka i zalej 1 litrem zimnej wody. 2. Zagotuj, zdejmij szumowiny, dodaj ½ łyżeczki soli i gotuj 20 minut na małym ogniu. 3. Tymczasem umyj i obierz marchewki, pietruszkę i seler. 4. Po 20 minutach dodaj je do mięsa razem z ziarenkami ziela angielskiego i liściem laurowym. Gotuj kolejne 20 minut na wolnym ogniu. 5. Warzywa i mięso wyjmij łyżką cedzakową (zachowując bulion) i odstaw na chwilę do przestudzenia. 6. Kiedy przestygną, pokrój warzywa w słupki albo kosteczkę, a mięso podziel palcami na mniejsze kawałki. 7. W międzyczasie przepłucz ryż (na sitku) pod bieżącą, zimną wodą i ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem gałki muszkatołowej. 8. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. 9. Dodaj mąkę ryżową razem z masłem i mieszaj aż się roztopi. 10. Na patelnię wlej jedną szklankę bulionu, dodaj estragon i mieszając, zagotuj. Sos powinien zgęstnieć. 11. Dorzuć warzywa, mięso i podlej drugą szklanką bulionu. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze przez minutę i odstaw z ognia. Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z ugotowanym ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation