Kuchnia

Pyszności

Bakłażan zapiekany z kurczakiem



Bakłażan znany również pod nazwą oberżyna lub gruszka miłosna. Przywędrował do nas z Indii.
Nie jest to warzywo lecz owoc , a konkretnie jagoda.
Niedawno robiłam cukinię zapiekaną z mięsem mielonym (przepis) a dzisiaj zrobiłam bakłażana zapiekanego z kurczakiem i serem. Pychota.

Składniki:
2 średnie bakłażany
2 pojedyncze piersi z kurczaka
200 g żółtego sera
2 pomidory
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
8 listków bazylii
sól
pieprz
ketchup

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Pokroić w drobną kosteczkę. Oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
Na patelni rozgrzać masło i, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać mięso i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając od czasu do czasu.
Bakłażana przeciąć wzdłuż, ale nie rozkładać tylko złożonego ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut.
Wyjąć i ostudzić.
Z każdej połówki łyżeczką wydrążyć miąższ , tworząc łódeczki, tak aby boki miały około 1 cm grubości.
Każdą łódeczkę z bakłażana wyłożyć w środku plastrami sera, a następnie ułożyć plasterki pomidora obranego ze skórki.
Na wierzch wyłożyć mięso i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15 minut po czym posypać wierzch startym żółtym serem i ponownie zapiec do momentu aż ser się rozpuści.
Podawać gorące posypane listkami bazylii . Ja polałam ketchupem , ale również można podawać ze swoim ulubionym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation