Design

Justyna Kotwicka

Ciasteczka serduszka

Składniki:
230 g mąki
175 g masła (schłodzonego, pokrojonego w małe kosteczki)
90 g cukru pudru
1 żółtko
do przełożenia: dżem lub konfitura - niskosłodzona (!), najlepiej domowej roboty, są bowiem dość słodkie

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce (owinięte w folię) przez minimum pół godziny.
Rozwałkować na blacie posypanym mąką na tyle, by nie kleiło się zarówno do blatu jak i wałka, na grubość około 4 mm. Wyciąć około 40 pojedynczych okrągłych ciastek, w połowie z nich mniejszymi foremkami wyciąć środki (u mnie serca).
Położyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić na kratce, przełożyć dżemem.
Z podanego przepisu wychodzi około 20 ciasteczek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation