Kuchnia

faszerowane warzywa

Faszerowane pomidory

6 dużych pomidorów malinowych (nieprzejrzałych, dość zwartych)

farsz:
4 czerwone papryki
1 puszka (170 g) tuńczyka w zalewie
2 łyżki małych kaparów
1 duża garść czarnych oliwek bez pestek
skórka otarta z 1/2 cytryny
1/4 pęczka kolendry
2-3 łyżki oliwy
sól
pieprz


Upiecz papryki: umyte papryki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 190 st. C (w zwykłym piecu ok. 210 st. C). Piecz, obracając papryki od czasu do czasu, aż skórka sczernieje (ok. 30 minut, czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku papryk). Alternatywnie opal na widelcu nad płomieniem kuchenki, aż skórka będzie czarna. Przełóż do torebki, zamknij i odłóż na 15 minut. Następnie obierz papryki ze skórki, usuń gniazdo nasienne i pokrój w 1,5-cm paski.
Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem. Oliwki, kapary i kolendrę posiekaj.
Paprykę i tuńczyka delikatnie wymieszaj z kolendrą, oliwkami, skórką z cytryny i kaparami. Dopraw solą i pieprzem.
Pomidory umyj i odetnij wierzch. Łyżeczką usuń gniazdo nasienne, pozostawiając sam miąższ. Napełnij je farszem, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem, rozgrzanego do 160 st. C (w zwykłym piecu 180 st. C). Piecz 20-25 minut, aż pomidory będą miękkie (pilnuj, by się nie rozpadały). Ważne: czas pieczenia zależy od dojrzałości pomidorów.
Podawaj na ciepło lub na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation