Kuchnia

Przepisy

ciasto czekoladowe:
na ciasto:
- 3 tabliczki czekolady
- 2 łyżki miodu
- 6 jaj
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- skórka z jednej pomarańczy
- szczypta soli na polewę:
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka miodu
- 50 ml sherry
Na parze rozpuścić czekoladę z miodem. Utrzeć żółtka dodać przestudzoną masę czekoladową i wymieszać. Ucierać dalej dodając stopniowo sok z pomarańczy. Dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i wymieszać ją delikatnie z gotową masą. Piec w okrągłej formie w rozgrzanym do 250*C piekarniku przez 10 minut. W między czasie podgrzać filetowane cząstki pomarańczy w miodzie i sherry. Gotowe ciasto podawać gorące z polewą z pomarańczy i posypane startą skórką.

porcja tradycyjnego ciasta 480 kcal, naszej wersji 350 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation