Kuchnia

ciasta

KLOPSIKI.

Przepis na szybki obiad. W oryginale Rachel Allen, w swoim programie "Ulubione potrawy Rachel", podawała te klopsiki razem ze spaghetti, zamiast typowego sosu bolognese. U mnie jako samodzielne danie z warzywami (zgodnie z zasadami MM).

Składniki:

500 g mięsa mielonego
jedna duża cebula lub dwie małe
4 ząbki czosnku
jajko
przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sól itp.


Na oleju podsmażyć cebulę. Po zeszkleniu dodać pokrojony czosnek i przyprawy, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Przestudzić.
Mięso, jajko i wcześniejszą mieszankę połączyć w naczyniu. Formować małe kulki; można lekko zmoczyć ręce wodą, żeby mięso się nie przyklejało. Klopsiki smażyć na patelni przez 5-10 minut.
Przed podaniem polecam wlać ulubiony sos i podgrzać całość. U mnie domowy sos pomidorowy. Podawać ze spaghetti, ryżem czy z warzywami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation