Kuchnia

jedzonko

Pulpeciki w sosie pieczeniowym

Składniki na 18 pulpecików:
70 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 średnia cebula
1 łyżka oleju
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Sos:
2 opakowania sosu pieczeniowego jasnego Winiary
600 ml zimnej wody
Do podania:
ugotowana kasza gryczana
konserwowe ogórki


1. Mięso mielone umieszczam w misce, dodaję przyprawy, jajko oraz bułkę tartą. Następnie masę wyrabiam dłońmi, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Z mięsnej masy formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczam je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam olej, na którym smażę pulpeciki na niewielkim ogniu z każdej strony na brązowy kolor.

2. Sos pieczeniowy jasny mieszam dokładnie z zimną wodą. Do pulpetów smażących się na głębokiej patelni wlewam sos pieczeniowy i mieszam. Pulpeciki duszę w sosie na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut lub dłużej do zgęstnienia sosu.

3. Na talerz wykładam ugotowaną kaszę gryczaną, kładę pulpeciki, polewam całość sosem. Podaję z konserwowym ogórkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation