Kuchnia

jedzonko

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa ok. 450 g
2 cebule
4 duże pieczarki
4 duże grzyby leśne (u mnie podgrzybki)
1 łyżeczka słodkiej papryki, w proszku
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki, w proszku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
150 ml bulionu drobiowego
100 ml śmietany 18%
sól, pieprz kolorowy - do smaku

Polędwiczkę oczyścić z tłuszczu i błon. Pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm, duże plastry dodatkowo wzdłuż na pół.
Rozgrzać oliwę w głębokiej patelni. Dodać mięso i smażyć, aż zmieni kolor. Dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć 3 minuty. Następnie na patelnię włożyć grzyby i pieczarki pokrojone w plastry i smażyć kolejne dwie minuty, oprószyć sproszkowanymi paprykami i mieszając smażyć jeszcze przez minutę.
Dodać koncentrat pomidorowy, bulion i dusić na lekkim ogniu 6-8 minut. Ściągnąć z palnika, wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Postawić z powrotem na palniku i podgrzać.
Podawać z makaronem, ryżem, pieczywem lub tak jak ja z knedlikiem :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation