Kuchnia

jedzonko

Sałatka z kurczaka z serem pleśniowym

SKŁADNIKI:
2 główki miniaturkowej sałaty rzymskiej (ewentualnie sałata masłowa, lodowa)
1 duża pierś z kurczaka
ok. 80g sera pleśniowego (u mnie z zieloną pleśnią)
kilka rzodkiewek
pęczek szczypiorku
2 kromki pieczywa na grzanki (bez skórki)
2-3 łyżki orzechów włoskich (opcjonalnie)

Pierś z kurczaka umyć, wysuszyć, przyprawić solą, pieprzem, polać oliwą z oliwek, posypać papryką pimenton i skropić glassą balsamiczną. Odstawić na ok. 1 godzinę.
Następnie grillować na patelni z dwóch stron. Na tej samej patelni robimy grzanki. Pokrojony w kostkę chleb obsmażamy z kilkoma łyżkami oliwy.

Sałatę rzymską porwać na drobniejsze kawałki, wyłożyć do głębokiego talerza, dodać pokrojoną w plastry rzodkiewkę, ser pleśniowy, grzanki oraz kawałki kurczaka. Mięso możecie pokroić drobniej, niż ja to zrobiłam.
Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i orzechami, jeśli ich używamy. Skrapiamy dressingiem.
Sałatkę podajemy solo lub z pieczywem.


DRESSING JOGURTOWO-CZOSNKOWY:
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu (w wersji light pomińcie)
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
kilka kropli soku z cytryny
sól,pieprz do smaku
pimenton do posypania (hiszpańska papryka wędzona)

oraz:
3-4 łyżki oliwy z oliwek
glassa balsamiczna

Wszystkie składniki potrzebne do dressingu mieszamy ze sobą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation