Inne

naturalnie-domowe leki

10 największych błędów żywieniowych Polaków.

Nadmiar soli - Sól "kon­ku­ru­je" z cu­krem o tytuł "bia­łej śmier­ci". To jedna z naj­bar­dziej pod­stęp­nych sub­stan­cji w na­szej die­cie. Nawet jeśli wy­da­je się nam, że jej nie nad­uży­wa­my, to nie­ste­ty czę­sto się pod tym wzglę­dem my­li­my. Sól, po­dob­nie jak cu­kier, wy­stę­pu­je w po­sta­ci ukry­tej w całej gamie pro­duk­tów, ta­kich jak pie­czy­wo, wę­dli­ny, ryby wę­dzo­ne, sery, przy­pra­wy, fast foody, dania in­stant, a w szcze­gól­no­ści słone prze­ką­ski. Dzien­ny limit spo­ży­cia soli za­le­ca­ny przez Świa­to­wą Or­ga­ni­za­cję Zdro­wia wy­no­si 5 gra­mów – to ilość, którą można zmie­ścić na ły­żecz­ce do her­ba­ty. Po­la­cy prze­kra­cza­ją tę war­tość o po­ło­wę: sta­ty­stycz­ny miesz­ka­niec na­sze­go kraju spo­ży­wa 7,5 g soli dzien­nie. Jakie są tego skut­ki? Nad­mier­ne so­le­nie pro­wa­dzi do pod­wyż­szo­ne­go ci­śnie­nia krwi i uszka­dza na­czy­nia krwio­no­śne. Jeśli do­da­my to tego brak ruchu i stres, otrzy­ma­my prze­pis na wylew lub udar. Dłu­go­fa­lo­we skut­ki nad­mia­ru chlor­ku sodu w na­szej die­cie to m.​in. cho­ro­by ukła­du krą­że­nia, no­wo­two­ry, cu­krzy­ca, a także cho­ro­by nerek – na­rzą­du, który od­po­wia­da za usu­wa­nie pro­duk­tów prze­mia­ny ma­te­rii i fil­tro­wa­nie krwi. Nie­ste­ty sól, w od­róż­nie­niu od cukru, trud­no za­stą­pić zdrow­szym za­mien­ni­kiem, dla­te­go od jej smaku trze­ba – a przy­naj­mniej warto – stop­nio­wo się od­zwy­cza­jać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation