Kuchnia

Bez mięsa

Kokosowo-migdałowy pudding chia z owocami leśnymi

dla 2-3 osób


Składniki
400 ml mleka kokosowego
100 ml mleka migdałowego lub innego ulubionego
4 łyżki nasion chia
2 łyżki syropu z agawy
ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii
Oraz:
2-3 garści jagód
czerwonych porzeczek lub innych sezonowych owoców
Sposób przygotowania
Do miski wlewamy obydwa rodzaje mleka, dodajemy ziarna chia, syrop z agawy i ziarenka wanilii. Wszystko mieszamy energicznie trzepaczką przez minutę, następnie odstawiamy na kwadrans do odówki. Po tym czasie ponownie dokładnie mieszamy i przelewamy do przygotowanych szklanek lub słoiczków. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny lub na całą noc. Następnego dnia gotowy pudding obsypujemy świeżymi owocami i zjadamy na śniadanie.

Nasiona chia,
po polsku zwane szałwią hiszpańską, to meksykański odpowiednik naszego siemienia lnianego. Chia podobnie jak siemię ma zdolność żelowania płynów - suche ziarna wystarczy zalać mlekiem, wodą lub sokiem, porządnie wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie płyn zmieni się w galaretkę.
* Nie kupujcie nasion w przypadkowych sklepach (dotyczy to także internetu) - tanie chia, z niepewnych źródeł, często nie żelują płynów tak dobrze, jak powinny. Najlepszej jakości chia ma firma Rainforest Food - jej produkty możecie kupić na vegepack.pl.


Do zrobienia puddingu mlecznego warto wybierać mleko o jak najwyższej zawartości tłuszczu, aby uzyskać kremową konsystencję. Przygotowany na mleku chudym będzie bardziej podobny do kisielu niż do puddingu.
* Opisany obok pudding na mleku kokosowym to przepis baza. Możecie dodać do niego kilka łyżek soku z buraków, doprawić cynamonem, wodą różaną lub czekoladą. W lecie świetnie smakuje ze świeżymi owocami, ale równie dobry będzie z łyżką domowej konfitury lub powideł.


Autor
Marta Dymek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation