Kuchnia

Bez mięsa

Dynia z jabłkami i papryką

Czas przygotowania: do 30 minut
1 kg dyni hokkaido lub innej (wtedy obranej ze skóry)
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
1 czerwona cebula

1 duża papierówka
2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oleju
1 – 2 łyżki soku z cytryny lub dobrego octu jabłkowego
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki kuminu
1/4 – 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Pie­kar­nik roz­grzać do 200 stop­ni. W tym cza­sie dynię po­kro­ić w nie­du­żą kost­kę, pa­pry­ki po­kro­ić w grubą kost­kę, a ce­bu­le po­dzie­lić na ósem­ki. Wszyst­kie wa­rzy­wa prze­ło­żyć do du­że­go na­czy­nia ża­ro­od­por­ne­go.
Pa­pie­rów­kę po­kro­ić w grubą kost­kę, skro­pić so­kiem z cy­try­ny i bar­dzo do­kład­nie wy­mie­szać.
Na wa­rzy­wa w bla­sze wylać olej, sok z cy­try­ny, syrop klo­no­wy oraz wszyst­kie po­zo­sta­łe przy­pra­wy. Dodać jabł­ko skro­pio­ne cy­try­ną i wszyst­ko bar­dzo do­kład­nie wy­mie­szać. Wsu­nąć do pie­kar­ni­ka i piec 30 minut, w mię­dzy­cza­sie mie­sza­jąc 2 razy.
Go­to­we wa­rzy­wa po­da­wać z kaszą, ko­mo­są ry­żo­wą lub so­cze­wi­cą. Można też po pro­stu po­sy­pać je upra­żo­ny­mi pest­ka­mi i zjeść na ko­la­cję, a resz­tę za­brać do pracy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation