DIY - zrób to sam

wypieki

Składniki na ciasto:

250 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki kakao
szczypta soli


na wierzch:

3-4 gruszki (ok. kilograma)
2 jajka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
ok. 2/3 szklanki śmietany kremówki 30%
1-2 łyżki mąki



Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, kakao i szczyptą soli. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać. Wbić jajko oraz żółtko i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt suche można dodać łyżkę wody. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i włożyć na ok. 30 minut do lodówki.

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na wielkość formy do tarty i przełożyć do formy. Ciasto w formie przykryć papierem do pieczenia i wysypać grochem lub kulkami do pieczenia tarty. Wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec tak przez 15 min. Następnie zdjąć groch i papier go pieczenia i piec jeszcze 5 min.

W czasie pieczenia spodu przygotować wierzch tarty: gruszki obrać, pokroić na ósemki i wydrążyć gniazda nasienne. Śmietanę, jajka, cukier i mąkę wymieszać dokładnie (może być mikserem).

Upieczony spód wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim gruszki i zalać masą śmietanową. Zapiec jeszcze przez 30 min. w 180oC.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation