Kuchnia

KURCZAK KACZKA INDYK

Lekka pierś z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym
PRZEPIS:


Składniki (2 porcje):

1 większa pojedyncza pierś z kurczaka
szalotka
ok 100 g dyni
2-3 marchwie
1 ząbek czosnku
1/2 papryki czerwonej
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki ketchupu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta cukru
2 łyżki octu winnego jasnego
przyprawy: słodka papryka, imbir, pieprz, sól
1,5 torebki ryżu
3 garście rukoli (wg uznania)
10 pomidorków koktajlowych (wg uznania)
olej rzepakowy (jeśli ktoś potrzebuje podsmażania)

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć pieprzem i solą, odstawić na pół godziny. Następnie ugotować na wodzie – krótko, mięso ma pozostać soczyste w środku. Odcedzić.

Cebulę posiekać, paprykę umyć i pokroić w kostkę. W garnku poddusić na wodzie cebulę, starkowaną marchew i paprykę. Dusić mieszając co jakiś czas, przez kilka minut, do lekkiego zrumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę dynię. Przykryć i dusić ok. 10 minut pod przykryciem, aż papryka i marchew będzie miękka, lecz nadal jędrna. Następnie wrzucić mięso z patelni.

W międzyczasie przygotować sos: w miseczce wymieszać cukier, ketchup, sos sojowy, ocet na gładką pastę. Dorzucić na patelnię i całość dobrze wymieszać. Doprawić papryką i imbirem i. Wszystko dobrze połączyć i podgrzewać chwilę. Skrobię (mąka ziemniaczana) rozrobić w 1/3 szklanki wody, dodać do sosu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation