Kuchnia

KURCZAK KACZKA INDYK

Gulasz z indyka z warzywami | sio-smutki! Monika od kuchni

Składniki:
0,5 kg mięsa z indyka
1 duża cebula
2 marchewki
1 średnia lub pół dużej czerwonej papryki
1-2 ząbki czosnku
ok. 1,5 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 szklanki wody
sól, pieprz, suszony lubczyk, słodka mielona papryka
Przygotowanie:
Mięso kroję na niewielkie kawałki, oprószam je solą, pieprzem i częścią mąki. Kroję również warzywa. Wodę wlewam do garnka, dorzucam liście laurowe i ziele angielskie, zagotowuję. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam mięso i smażę je przez kilka minut, mieszając - powinno się dość mocno przyrumienić. Podsmażone mięso przekładam do garnka z wodą (staram się zostawić tłuszcz na patelni) i na patelnię wrzucam cebulę. Lekko ją solę i pod przykryciem smażę przez kilka minut, a gdy się zrumieni dodaję marchew i paprykę. Warzywa smażę kolejnych kilka minut, by lekko zmiękły, po czym oprószam je pozostałą mąką, mieszam i przekładam do garnka. Wszystko gotuję na małym ogniu (sos się zagęści dzięki mące) do miękkości mięsa. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam sos do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i słodką papryką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation