Kuchnia

KURCZAK KACZKA INDYK

Faszerowane udka z kurczaka
-
Kobieceinspiracje.pl


Składniki:
4 podudzia kurczaka
1 cebula
1 łyżeczka masła
25 dag pieczarek
½ strąka czerwonej papryki
1 jajko
10 dag wiórków kokosowych
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Wykonanie:
Udka umyłam. Podcięłam błony i ostrożnie zdjęłam skórę z udek, aby jej nie uszkodzić. Przerąbałam kostkę każdego podudzia u podstawy.

Cebulę drobno posiekałam i podsmażyłam na maśle na złoty kolor. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w talarki a potem drobno posiekałam, dodałam do cebuli i usmażyłam. Na koniec dodałam paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę. Wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia.



Mięso po oddzieleniu od kości zmieliłam w maszynce.



Wystudzone pieczarki z cebulą i papryką dodałam do mięsa, doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam.



Skórę napełniłam przygotowanym farszem i zaszyłam bawełnianą nitką. Uformowałam tak, aby wyglądała jak udko.



Udka obtaczałam kolejno w jajku i wiórkach kokosowych. Przekładam na rozgrzany na patelni olej i smażyłam, aż nabrały złocistego koloru.









Udka przełożyłam do naczynia żaroodpornego, podlałam łyżką wody i zapiekłam jeszcze 15 minut.








Po wyjęciu, przed wyłożeniem na talerz usunęłam nitki i posypałam resztą wiórków kokosowych
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation