Kuchnia

Ciasta i desery

Żytnie z jabłkami
Składniki:

150g miękkiego masła
1/3 szklanki maślanki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 szklanki mąki żytniej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
szczypta soli
2-3 jabłka

Masło z cukrem utrzeć mikserem do białości(ok. 5-6 minut ubijania), dodać jajka i ponownie dobrze zmiksować(masa powinna być jasna i puszysta).
W 2 turach dodać suche składniki oraz maślankę.

Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy ok 21cm, na wierzchu ułożyć ponacinane jabłka.
Piec w 180ºC przez 50-60 minut lub do czasu aż wbity w środek patyczek będzie suchy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation