Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Piernik przekładany – przepis

SKŁADNIKI NA PIERNIK:

1 szklanka cukru
4 jajka
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
4 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka miodu
1 szklanka mocnej herbaty



SKŁADNIKI NA KREM:

1 szklanka cukru
9 łyżek kaszy manny
3/4 litra mleka
250 g masła lub margaryny



DODATKOWO:

200 g marmolady lub powideł



Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy szklankę cukru i ucieramy na jasną masę. Następnie łączymy z 1 szklanka mąki oraz 1 łyżeczką sody. Powoli dodajemy olej, cały czas miksując. Dodajemy kolejną szklankę mąki i ponownie miksujemy. Ciasto łączymy z miodem, trzecią szklanką mąki oraz łyżeczką sody. Stopniowo wlewamy przestudzoną herbatę, cały czas miksując oraz przyprawę do piernika. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Łączymy delikatnie z ciastem. Ciasto dzielimy na trzy części.

Blaszkę o wymiarach 34×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy jedną część ciasta i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 C na ok. 25 min, do tzw. suchego patyczka. Pozostałe dwie części ciasta pieczemy dokładnie w ten sam sposób.

Szklankę mleka zagotowujemy razem z cukrem. Pozostałe mleko łączymy z kaszką manną i wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Masa powinna być gęsta. Przykrywamy folią i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Masło miksujemy chwilę, następnie dodajemy stopniowo kaszkę manną ( masło i kaszka powinna mieć tę samą pokojową temp. inaczej masa może się zważyć ).

Z masy odkładamy ok. 4 łyżek, która posłuży nam do wykończenia wierzchu ciasta.

Blat ciasta smarujemy połową marmolady, na nią wykładamy połowę masy. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta i ponownie smarujemy marmoladą oraz masą. Całość przykrywamy trzecim blatem i smarujemy równomiernie masą, którą wcześniej zostawiliśmy ( 4 łyżki ). Piernik przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Na ciasto warto położyć deskę, która obciąży piernik i sprawi, że warstwy nie będą się oddzielać. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation