Kuchnia

moje przepisy

Nugatowe guziczki

Składniki (ok.75 sztuk) :
10 dad masła
20 dag masy nugatowej (np.nutellii)
jajko
torebka cukru waniliowego
skórka otarta z ½ pomarańczy
szczypta soli
30 dag mąki tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
po ok.10 dag gorzkiej i białej czekolady

1. masło z nugatem utrzeć na puszystą masę, dodać jajko, cukier waniliowy, skórkę pomarańczy i sól. Na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Wstawić ciasto do lodówki na 2 godz.
2. schłodzone ciasto podzielić na 4 porcje. Z każdej ulepić rulon o średnicy 2,5 cm i ponownie włożyć do lodówki na 1 godz.
3. po godzinie wyjąć rulony i pokroić w plasterki o grubości ½ cm. Piec na pergaminie 12-15 minut w temp.175°C
4. ostudzone ciasteczka maczać w roztopionych czekoladach i pozostawić do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation