Kuchnia

moje przepisy

KRUCHE KWIATUSZKI CYTRYNOWE

Składniki (ok.60 sztuk) :

1,5 szklanki mąki tortowej
5 dag mielonych migdałów
½ szklanki cukru
2/3 kostki masła
1 jajko
1 czubata łyżka kakao
szczypta soli
do dekoracji :
1 szklanka cukru pudru
6-7 łyżek soku z cytryny
żółty barwnik spożywczy + złote perełki cukrowe

1. wszystkie składniki dokładnie i szybko wyrobić na gładkie ciasto, ulepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki;
2. po godzinie wyjąć i rozwałkować do grubości 4 mm i wycinać foremką kwiatuszki;
3. piec na pergaminie 15-17 minut w temp.175°C
4. cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i zabarwić barwnikiem na żółto. Ostygnięte ciasteczka smarować lukrem i ozdabiać perełkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation