Kuchnia

Kuchnia ZUPY (V)

Nieziemsko aksamitny krem z porów
czas przygotowania:30 minut

Czego potrzebujesz na 2 porcje?
1/2 szkl białego ryżu
1 marchewka, obrana i pokrojona w mniejsze kawałki
1 pietruszka, obrana i pokrojona w mniejsze kawałki
1 duża cebula, poszatkowana
1 por, poszatkowany
ok. 1 l wody
2 ząbki czosnku, zmiażdżony
oliwa
1 łyżeczka margaryny roślinnej
sól, pieprz
płatki drożdżowe lub parmezan (opcjonalnie)

Co teraz?
1. Cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie.
2. Zalej ją wodą, dodaj marchewkę, pietruszkę, ryż i gotuj ok. 25 minut na średnim ogniu, aż ryż będzie miękki.
3. Podsmaż pora na maśle.
4. Kiedy ryż jest już bardzo miękki dodaj por, czosnek, posól, popierz i zmiksuj wszystko na gładką masę. Jeśli trzeba dodaj wody. Zagotuj ponownie, jeśli trzeba powtórz miksowanie.
5. Podawaj lekko przestudzony. Możesz posypać go parmezanem lub płatkami drożdżowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation