Kuchnia

Kuchnia ZUPY (V)

ZUPA Z PIECZONEJ MARCHEWKI Z MIODEM I IMBIREM

Składniki:
600 ml bulionu warzywnego
5 większych, słodkich marchewek
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i kroimy w około centymetrowe plasterki, następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą, miodem i posypujemy kminkiem. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. W tym czasie posiekaną w kostkę cebulę podsmażamy na maśle.
Kiedy marchewka jest już miękka i karmelizowana miodem przekładamy ja do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy imbir. Gotujemy na małym ogniu i pod przykryciem około 10 minut a następnie miksujemy blenderem na gładki krem. Jeśli zupa wyda się Wam za gęsta, dodajcie pół szklanki wody i jeszcze raz zagotujcie.
Wierzch zupy możecie udekorować odrobiną kwaśnej śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation