Kuchnia

Kuchnia ZUPY (V)

ZUPA KREM Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA:
/2-3 porcje/

Składniki:
200 g wędzonego łososia

750 ml bulionu warzywnego

250 ml mleka
2 duże ziemniaki
1/2 pora
łyżka masła
koperek
pieprz
bułka (opcjonalnie)



Ziemniaki i pora obrać i pokroić ziemniaki w drobną kostkę, pora zaś w drobne krążki. W dużym garnku rozpuścić masło i udusić na nim pora do miękkości. Następnie dodać ziemniaki i całość zalać bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojonego w drobne kawałki wędzonego łososia (część odłożyć do dekoracji) oraz mleko i ponownie zmiksować. Jeśli zupa okaże się za rzadka, dodać porwaną na kawałki bułkę, odczekać aż wchłonie jak najwięcej płynu i ponownie całość zmiksować.
Zupę podawać udekorowaną cząstkami łososia, koperkiem przyprawioną odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation