Kuchnia

Przepisy

BLANSZOWANY SZPINAK BASI

- Świeże i młode liście szpinaku w ilości 1 kg.
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- Wegeta lub sól
- Pieprz

PRZYRZĄDZANIE:

Szpinak myjemy i wrzucamy na ok. 1 min na wrzącą wodę. Następnie odcedzamy i kroimy na duże kawałki (5*7cm). Oliwę, sok z cytryny, rozmiażdżone ząbki czosnku, wegetę i pieprz mieszamy (najlepiej w małym słoiczku) aż do uzyskania jednolitego płynu. Pokrojony szpinak polewamy niewielką ilością sosu. Smacznego :)

I jeszcze inne warianty, albowiem tak zblanszowany szpinak można posypać:
Wariant 1 prażonymi ziarnami słonecznika
Wariant 2 ugotowanym na sypko ryżem, najlepiej brązowym
Wariant 3 rozgniecionym na drobno serem FETA
Wariant 4 małymi grzaneczkami

i polać sosem...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation