Inne

kulinarnie-pieczenie,duszemie,drugie danko

Składniki:

Tikka Masala



1 łyżeczka mielonego goździków
1 łyżeczka mielonego kminku
2 czubate łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
2 czubate łyżeczki garam masala
3 cytryny
6 ząbków czosnku
1 kawałek imbiru
6 czubate łyżki jogurtu naturalnego
800 g piersi z kurczaka bez kości i skóry
3 świeże zielone lub żółte chilli



Sos



2 cebule
4 ząbki czosnku
2 świeże czerwone chilli
30 g świeżej kolendry
Oliwa z oliwek
1 łyżka mielonej kolendry
2 łyżeczki kurkumy
6 łyżek mielonych migdałów
800 g pomidorów śliwkowych z puszki
1 kostka rosołowa z kurczaka
2 puszki mleka kokosowego



Korma

1 kg filetów z piersi kurczaka
1 łyżka startego świeżego imbiru
3 ząbki czosnk
150 g gęstego jogurtu
1 suszone czerwone chilli
2 drobno posiekane cebule
1 łyżka ghee
Olej
1 łyżka mielonej kolendry
Szczypta mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka garam masala
75 g kremu kokosowego
Sól
2 łyżeczki zmielonych migdałów
Drobno posiekane liście kolendry
Sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:



Tikka Masala

Goździki, kminek, paprykę wędzoną i garam masala podgrzewamy na patelni
przez 1 minutę.
Podgrzane przyprawy przekładamy do dużej miski.
Dodajemy startą skórkę z 1 cytryny
Wyciskamy sok z cytryny.
Dodajemy rozgnieciony czosnek oraz obrany starty imbir.
Dodajemy jogurt i 1 łyżeczkę soli morskiej.
Piersi kurczaka kroimy na 5-centymetrowe kawałki.
Kawałki mięsa smarujemy przygotowaną marynatą.
Zamarynowane części kurczaka nadziewamy na szpikulce
Pomiędzy kawałkami kurczaka nadziewamy kawałki cytryny i chilli.
Szaszłyki umieszczamy na tacy i przykrywamy folią spożywczą.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.



Sos



Obieramy i kroimy drobno cebulę i czosnek.
Dodajemy drobno pokrojone czerwone chilli i łodygi kolendry (liście odkładamy).
Całość wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego naczynia.
Dolewamy niewielką ilość oleju
Gotujemy przez około 20 minut.
Dodajemy mieloną kolendrę i kurkumę oraz pozostałe przyprawy.
Gotujemy przez 2 minuty
Dodajemy migdały.
Dodajemy pomidory
Wrzucamy kostkę rosołową i zalewamy 300 ml wrzącej wody.
Gotujemy przez 5 minut.
Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy.
Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu.



Korma



Piersi kurczaka na małe kawałki.
Dodajemy imbir, czosnek i jogurt.
Mięso marynujemy w lodówce przez 12 godzin.
Posiekaną cebulę i czerwone chilli miksujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej roślinny.
Dodajemy mieloną kolendrę, czarny pieprz, kurkumę i garam masala.
Smażymy na małym ogniu przez około 1 minutę.
Zwiększamy ogień.
Dodajemy pastę z cebuli i chilli.
Smażymy przez 10 minut.
Dodajemy zamarynowanego kurczaka i smażymy przez 10 minut.
Dodajemy krem kokosowy.
Zalewamy wodą tak, aby zakryć kawałki kurczaka.
Dodajemy zmielone migdały.
Zmniejszamy ogień i dusimy przez 30-40 minut.
Zdejmujemy z ognia.
Dodajemy sok z cytryny i sól do smaku.
Dokładnie mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation