Święta i uroczystości

Kulinarne Boże Narodzenie

Wigilijny barszcz
na domowym zakwasie z buraków
2 kilogramy buraków
ok 1,5 l wywaru warzywnego
4-5 suszonych podgrzybków
sól, cukier i pieprz do smaku
ok 150-250 ml zakwasu z buraków z przepisu wyżej

Zalej grzyby niewielka ilością ciepłej wody i odstaw na godzinę. Zagotuj wywar warzywny (ja używam wody po gotowaniu warzyw na sałatkę jarzynową). Dodaj do niego obrane, pokrojone w plastry buraki, suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i gotuj ok 30-40 minut aż do miękkości buraków.
Dodaj zakwas buraczany (po trochu i próbuj, czy to "już" ten smak) i wyłącz płomień pod garnkiem. Odstaw barszcz na ok 30 minut, potem odcedź buraki i dopraw barszcz do smaku solą, pieprzem i cukrem. Barszcz powinien być wyraźnie słodkawo-kwaskowy i odpowiednio pieprzny, by pobudzić apetyt na kolejne dania wigilijne. Przed podaniem skrop barszcz dobrym olejem rzepakowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation